Markus Lundellin ja Noora Erkamon ajatuksia kauden alla
TPS N2Julkaistu: 12.06.2021 16.00

Markus Lundellin ja Noora Erkamon ajatuksia kauden alla

Joukkueen valmennuksessa tapahtui kauden 2020 jälkeen muutos, sillä päävalmentaja Keijo Virtanen siirtyi Palloseuran T18 joukkueen valmennukseen. Uusi valmentaja ei kuitenkaan vaadi paljon esittelyä, sillä Markus Lundell palaa N2 joukkueen päävalmentajaksi. Paluun mahdollisti osittain hyvin yhteen sopineet ajoitukset.

- Etsin vuonna 2020 ensin itselleni joukkuetta pelaamista varten, mutta myös ajatus valmennuksesta pyöri tietysti mielessä. Sanni Kivinen pisti juuri sopivaan aikaan viestiä, että Keijo olisi lopettamassa ja kysyi kiinnostustani valmentamiseen. Yritin aluksi vähän esittää, että asiaa täytyy miettiä, mutta melko nopeasti ilmoitin olevani mukana. Joukkueessa on edelleen tuttuja pelaajia, mutta myös paljon uusia kasvoja joten lähtökohdat uuteen "projektiin" ovat hyvät.

Vaikka korona ja sen tuomat riskit mahdollisista rajoituksista olivat jo jonkinlaisessa tiedossa Lundellin palatessa valmennustehtäviin, ei hän osannut millään tasolla odottaa puolen vuoden taukoa.

- Kun ensimmäinen koronatauko tuli, en itse ollut jalkapallotoiminnassa mukana, niin en osannut ehtinyt edes pelaajana tutustua siihen muutokseen. Kun pääsimme N2 joukkueen kanssa aloittamaan treenit, niin jouduin itse heti kahden viikon karanteeniin mahdollisen altistumisen takia. Sen jälkeen alkoikin heti koronatauko ja ajattelin aluksi, että pari kuukautta täytyy kestää ja sitten päästään taas treenaamaan. En todellakaan odottanut, että edessä olisi näin pitkä tauko.

Koronatauko pisti joukkueharjoitukset täysin tauolle puolen vuoden ajaksi. Pelaajat harjoittelivat yksilöllisesti, mutta joukkueen välejä pidettiin silti yllä. Poikkeuksellinen aika pisti myös päävalmentajan uuden haasteen eteen.

- Talven hyödyntäminen olisi voinut ehkä olla parempaa, mutta luotimme paljon siihen, että pelaajat itse tietävät, kuinka tärkeää peruskunnon ylläpito on. Pidimme välillä palavereita ja puhuimme taktisia asioita läpi ja omista harjoituksista keskusteltiin yhdessä joukkueen kanssa. Omalla kohdallani piti vähän enemmän pohtia omaa toimintaani valmentajana, sillä en voinut nähdä joukkuetta, mutta yhteys täytyi pitää yllä. Oli entistä tärkeämpää pitää henkeä yllä ja näyttää pelaajille, että ketään ei ole yksin, vaikka emme voi treeneissä nähdä.

Lopulta joukkueharjoittelulle näytettiin vihreää valoa, mutta paluu kentille ei sujunut ilman haasteita tai pientä ylimääräistä pohdintaa. Tärkeintä oli kuitenkin se, että joukkue pääsi jälleen harjoittelemaan pallon kanssa.

- Alussa tuli ilmoitus, että samalla kenttäpuoliskolla saa olla vain kuusi pelaajaa, joten kyllä siinä vähän joutui miettimään, millaiset treenit sillä saa tehtyä. Nopeasti kuitenkin mielen valtasi ajatus siitä, että tärkeintä oli se, että pääsimme taas kentälle. Sitä oli odotettu todella paljon koko joukkueen voimin ja osallistumisprosentti treeneissä on ollut korkea.

Koronatauko teki alkuperäiseen harjoittelusuunnitelmaan isoja muutoksia, mutta pelaajat ovat reagoineet muutoksiin erittäin hyvin ja harjoitusmotivaatio on ollut korkealla tasolla.

- Alkuperäisellä suunnitelmalla tässä kohtaa vuotta oltaisiin menty enemmän yksityiskohtiin ja hiottu niitä paremmaksi, mutta nyt piti lähteä liikkeelle melko alusta ja lähteä hakemaan sitä yhteistä tekemistä. Pienten asioiden sijaan keskittyminen menee siis suurempiin kokonaisuuksiin vielä viikko ennen kauden alkua. Harjoitukset ovat kuitenkin sujuneet hyvin ja tästä iso kiitos menee pelaajille, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana.

Joukkue ehti ennen kauden alkua pelata kaksi harjoituspeliä ja Lundell näkee, että ne erosivat toisistaan hyvin paljon. Ensimmäisessä ottelussa keskittyminen oli lähinnä pelaajien jaksamisessa, kun taas toisessa ottelussa päästiin hakemaan omia vahvuuksia esiin.

- Ensimmäinen ottelu oli Tepsi poikia vastaan ja se oli meidän osalta lähinnä pelikuntoa vahvistava harjoitus. Siinä ei mietitty vielä pelitapoja tai muuta vastaavaa, vaan pyrittiin lähinnä löytämään oikea rytmi. Pojat ovat saaneet harjoitella koko talven joten vastus oli kova. Toinen ottelu ÅIFK:ta vastaan oli taas sellainen, että pääsimme harjoittelemaan pelitapaa ja taktiikkaa. Pääsimme pelaamaan oman sarjan joukkuetta vastaan ja jokainen pääsi pelaamaan vähintään yhden puoliajan, joten nähtiin otteita ennen kautta.

Joukkueen tavoite on oman lohkon voitto. Se vaatii kovaa työtä ja oikeita ratkaisuja niin pelaajilta, kuin valmennukselta.

- Valmentajalta tämä tavoite vaatii tietysti sitä, että osaan kuunnella pelaajia ja tehdä oikeita ratkaisuja. Koitetaan yhteistyöllä saada kommunikaatio toimimaan niin pelaajien kesken, kuin pelaajien ja valmennuksen välillä, jotta kaikki tietävät mitä halutaan ja mitä se vaatii. Kun pitää tehdä vaikeita ratkaisuja, pitää jokaisen ymmärtää, miksi niitä tehtiin.

Rajoitusten keventäminen tarkoittaa myös sitä, että yleisö pääsee joukkueen tueksi kauden alusta asti. Lundell toivookin, että yleisö tulee seuraamaan pelejä, kun niitä viimeinkin voi nähdä paikanpäällä.

- Kaikki tutut, ystävät perheet ja muut jalkapallon ystävät ehdottomasti paikalle aina, kun se vain on mahdollista. Nyt pääsee viimeinkin katsomaan jalkapalloa paikanpäällä! Jos Suomen peli EM-kisoissa ei mene meidän pelin päälle, niin tule katsomaan!


Joukkue sai tälle kaudelle myös yhden, ehkäpä jopa kaivatun lisäyksen. kun maalivahti Noora Erkamo liittyi joukkueen vahvuuteen. TPS on jo pitkään mennyt vain yhdellä maalivahdilla, mutta nyt Karoliina Lindstedt saa itselleen seuraa. Erkamo on aiemmin edustanut Åbo IFK:ta, mutta nyt tie vei mustavalkoiseen paitaan.

- Pidin hetken taukoa jalkapallosta, koska oli vähän loukkaantumista ja muita asioita. Ehdin jo pohtia, oliko oma peliurani siinä, mutta halu pelikentille paluuseen oli kova. Törmäsin Hiboon (Keyse) joka oli pelannut kanssani ÅIFK:ssa ja hän kannusti siirtymään Tepsiin. Siitä innostuneena otinkin yhteyttä ja täällä ollaan.

Erkamolla oli jo ennakkoon tiedossa se, että joukkueessa on jo pitkään ollut vain yksi maalivahti. Yhteistyö Lindstedtin kanssa on alkanut hyvin ja vaikka molemmat maalivahdit toivovatkin peliaikaa, on henki hyvä.

- Kun pohdin joukkueeseen liittymistä, niin kuulin yhden maalivahdin tilanteesta. Yhteistyö Karoliinan kanssa on alkanut todella hyvin ja häneltä voi oppia todella paljon. Tiedän, että Karoliina on vahva ja taitava pelaaja, jolla on iso rooli joukkueessa, mutta haluan ajatella niin, että pystyn tuomaan kaivattua kilpailua. Toivon, että hyvässä hengessä tehty kilpailu peliajasta auttaa meitä molempia.

Myös Erkamon lähtee tavoittelemaan kaudesta vain voittoja, mutta myös henkilökohtaisella tasolla löytyy tavoitteita tulevaa ajatellen.

-Joukkueena tavoitteena on tietysti vain voittaminen, mutta henkilökohtaisella tasolla tavoitteena on päästä mahdollisimman hyvin sisälle joukkueen pelaamiseen. Haluan, että löydän tuntuman siitä, kenelle palloa kannattaa pelata ja miten. Jokaisessa harjoituksessa ollaan menty eteenpäin tällä saralla ja toivotaan, että ajan kanssa se työ toisi myös peliaikaa.


OTTELUOHJELMA

Su 13.6. 14:00, VIFK – TPS, Botniahalli

La 19.6. 12:15, TPS – TPV, Impivaara Nurmi

La 3.7. 18:00, TPS – SeMi, Kupittaa 2

La 24.7. 14:00, TPS – FC Sport-j , Impivaara Nurmi

Ke 28.7. 18:30, LeiPa – TPS, Lieto Keskuskenttä

Pe 30.7. 20:00, TKT – TPS, Ahvenisjärvi 2

Ke 11.8. 19:00, KaaPo – TPS, Kaarina Keskuskenttä

Ke 18.8. 20:15, TPS - ÅIFK, Parkki

La 21.8. 14:00 Närpes Kraft – TPS, Mosedal