TPS junioreiden kausimaksut
Julkaistu: 23.09.2020 00.00

TPS junioreiden kausimaksut

Tästä on kyse:

”Harrastamisen hinta on aihe, joka puhuttaa aina. Olen toiminut TPS:n toiminnanjohtajana nyt 1,5 vuotta ja rehellisesti sanottuna itsellänikin oli ennen seuraan tuloa uskomus, että TPS on kallis seura. Tämä on kuitenkin täysin väärä luulo, eikä perustu tietoon, joten koen, että nyt on aika avata, mitä jalkapallon harrastaminen meillä maksaa. Maksut eivät ole salaisuus ja kun lopulta laitetaan kauden eurot kasaan ja jaetaan summa kaikella sillä toiminnalla, mitä toteutamme ympäri vuoden, on hinta vain muutama euro tapahtumaa kohden, jos sitäkään” avaa TPS:n toiminnanjohtaja Leena Allen

”Suomen Palloliitto on julkaissut taulukon, jossa kuvataan jalkapallon toiminnan hintoja kontra toimintojen toteuttamistaso (harraste-kilpa) ja näihin kriteereihin verrattuna, me olemme toiminnassa ja olosuhteissa korkeimmalla, eli "€€€" -tasolla, mutta hinnat ovat keskitasolla, eli "€€" -tasolla.

Seuraavan kauden maksut ovat usein toiminnanjohtajan budjettiesityksessä korotuspaineen alla, mutta toistaiseksi korotukset ovat pysyneet maltillisina. Tästä esimerkkinä voisi antaa sen, että pelaajien seuralle maksama lisenssimaksu ei ole noussut 12 vuoteen. Olosuhdemaksu nousi viime talvena 70€:sta 120€:oon vuodessa, mutta olosuhteissa on otettu isoja askelia eteenpäin. Suunnitelmissa oli tälle vuodelle, ensimmäistä kertaa koskaan, 20€ jäsenmaksun kerääminen lisenssipelaajilta muiden seurojen ja lajien tavoin, mutta koronan vuoksi tästä luovuttiin.

Seuraavan kauden budjetti on pöydällä ja vielä ei pystytä varmuudella sanomaan, missä kantimissa maksut tulevat olemaan, mutta teen kaikkeni, että esim. mahdolliset koronan vaikutukset heijastuvat maksuihin maltillisina,” Allen summaa.

TPS juniorijalkapallon toiminnan kustannukset koostuvat kolmesta eri tasosta (kuva):

Ensimmäisen taso kuvaa jalkapallotoiminnan perushintaa, joka koostuu pakollisista hankinnoista, kuten esimerkiksi peliasu, pelipassi ja vakuutus. Tämän lisäksi jalkapallotoimintaan kuuluu erotuomari- ja pelinohjaajamaksut sekä mahdollinen jäsenmaksu. TPS maksaa vastuuvalmentajan palkkion ja joukkueet kustantavat apuvalmentajien ja maalivahtivalmentajien palkkiot, joten ne luetaan mukaan pakollisiin kuluihin, jolla joukkue- ja sarjatoiminta pidetään käynnissä. Tämä on taso, joka toteutuu lähes kaikissa jalkapalloseuroissa ja luo toiminnan kustannusten pohjan.

TPS juniorijalkapallossa kauden lopullinen hintalappu koostuu vähintään 2 eri tasosta, 3. taso on joukkueen käsissä. Kilpalisenssi, joka mahdollistaa pelaamisen kilpasarjoissa, on 440€ vuodessa. Alle 11-vuotiailta tytöiltä ja haastajajoukkueilta lisenssimaksu on 260-360€ vuodessa (riippuen toiminnan määrästä). Lisäksi on vielä olosuhdemaksu, joka on 120€ vuodessa.

Peruskausitoiminta Turun Palloseuran junioreissa maksaa sarjatasosta ja ikäkaudesta riippuen noin 450-1500€ vuodessa. Esim. pikku Mimmien (5-7v tytöt) 1 kerta viikossa toiminta kustantaa vain 10€/kuukausi ja siitä seuraava ikäluokka 7-8v tytöt maksavat kaudesta n. 450€. Vastaavasti aloittavat poikien ikäluokat maksavat kaudestaan n. 700€. Syynä maksujen eroon on se, että poikien joukkuetoiminta on laajempaa ja rakentuu hiukan eri lailla kuin pienten tyttöjen.

Hinnat nousevat, mitä vanhemmista ikäluokista on kysymys; U17 poikien ja U18 tyttöjen kaudet peruskustannukset ovat n. 1500€. Tämän päälle tulee vielä matkustaminen ja koska joukkueet pelaavat SM sarjassa ja matkustavat ympäri Suomea, voi lisäkustannus olla useita satoja euroja. Faktaa on, että, mitä korkeammalla sarjatasolla pelataan, sitä enemmän on pelimatkoja kauemmas, kuin vain Turun alueelle.

Perusmaksuilla mahdollistetaan pelaajien laadukas arki, ympäri vuoden, mahdollisimman hyvissä olosuhteissa ja tasokkaassa valmennuksessa. Joukkueet harjoittelevat 3-4 kertaa viikossa ja pelaavat jalkapalloa ympäri vuoden, lähes joka viikonloppu, lomat pois lukien.

Seuran toiminta on mennyt lyhyessä ajassa todella paljon eteenpäin ja maksut on pysyneet kohtuullisena. Olosuhteet ja valmennuksen taso on huippuluokkaa, joten lapsen harrastukseen kannattaa panostaa” toteaa -07 pojan isä, Tomi Pilvesvaara, maksuista ja toiminnasta.

Tulevasta talvesta eteenpäin TPS harjoittelee LähiTapiola Areenalla ja osittain jatketaan myös Poropuistossa. Oma, lämmin olosuhde tarjoaa loistavan mahdollisuuden talviharjoitteluun pakkasesta huolimatta. LähiTapiola Areenaa pyörittävän TKOMV Turku OY:n puheenjohtaja Juha Aitos avaa, mitä LähiTapiola Areena tarjoaa TPS juniorijalkapallolle ja mitä TPS juniorijalkapallo heille merkitsee.

- Tärkein asia on tietysti se, että olemme harjoituskeskus. TPS juniorijalkapallo on isoin asiakkaamme. Olemme sopineet Tepsin kanssa "prime time" vuoroista, iltapäivätoiminnasta ja pelipäivistä. Toivomme, että tarjoamme junioreille viihtyisän ympäristön. Jos ajattelee treenaamista seuran näkökulmasta, niin on todella hyvä, että on yhteinen paikka treeneille. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tavaroita ei tarvitse kuljettaa erikseen jokaiseen treeniin, vaan varusteita voi säilyttää paikan päällä.

Pyrimme LähiTapiola Areenalla siihen, että jos asiakkaat jotain tarvitsevat, niin se myös hankitaan. Syyskuun aikana viimeistelemme esimerkiksi lämmittelyyn ja aerobiseen liikuntaan tarkoitettuja alueita. Emme lähde kehittämään toimia muutaman vuoden tähtäimellä, vaan suunnitelmat tehdään pitkäjänteisesti ja kestävästi. Pyrimme siihen, että vaikka pelipaikkoja tulisi lisää, olisi asiakkailla hyvä mieli jäädä LähiTapiola Areenaan treenaamaan, koska puitteet ovat hyvät.

Kuvassa kuvattu hintapyramidin toinen taso kuvaa kilpaseuran strategian mukaista pelaajakehityksen lisätoimintaa. Sen lisäksi, että joukkueet pelaavat ikätasojensa korkeimmilla sarjatasoilla, kuuluu toimintaan pelaajien testaaminen 2 kertaa vuodessa Eerikkilän Sami Hyypiä Akatemiassa (SHA), jonka hinta on 165€/2-3 päivää. Hinta sisältää testit, pelit ja täysihoidon. SHA:ssa 13-14 vuotiaat, tytöt ja pojat, saavat myös kansainvälisiä pelejä jokaisessa tapahtumassa. Alle 10v poikajoukkueet pelaavat Miniliigaa neljän muun kilpaseuran kanssa (HJK, KäPa, Ilves, Honka) kahdella eri tasolla, sekä lähialueen Länsirannikon liigaa kahdella tasolla. Miniliigasta ja Länsirannikon liigasta maksetaan vain matkakulut.

Kansainvälinen toiminta on tärkeä osa kilpaseuran arkea ja jotta kulut pysyisivät hallitulla tasolla, on TPS toteuttanut ruotsalaisten seurojen (AIK, Hammarby, Djurgården, Brommapojkarna) kanssa Nordic Academy Games (NAG) turnauksia Tukholmassa. Turnaukset on usein toteutettu "yölaivalla Tukholmaan ja yöalaivalla Turkuun"- mallilla, joten kustannus pysyy kohtuullisena. NAG turnaukset on toistaiseksi toteutuneet vain poikajoukkueissa, mutta myös tytöille ollaan rakentamassa omia turnauksia NAG:n malliin samojen ruotsalaisten seurojen kanssa.

TPS juniorijalkapallon valmennuspäällikkö Mikko Hyyrynen korostaa, että TPS tarjoaa jokaiselle juniorille mahdollisuuden pelata tasolla, joka on hänen kehitystään ja peli-iloaan ajatellen paras mahdollisen.

”Tepsissä ohjenuorana on se, että jokaiselle pelaajalle on oman tason toimintaa, on se sitten kilpatason joukkueessa tai haastajien joukkueessa. On tärkeää, että huomioidaan lasten vahvuudet ja heikkoudet ja keskustellaan näistä pelaajien ja vanhempien kanssa, kun etsitään oikeaa tasoa. Pelaajalle pitää taata mahdollisimman hyvät olosuhteet kasvaa jalkapallosta nauttien.”

Kustannusrakenteen kolmas taso on se, joka voi nostaa kausimaksun hintaa roimastikin, mutta on valinnainen. Tähän kuuluu muut kuin seuran määrittelemät koti- ja ulkomaanturnaukset, jotka joukkue päättää yhdessä. Päätös esimerkiksi ulkomaisiin turnauksiin osallistumisesta tehdään joukkueessa ja varainhankinta on isossa roolissa, jotta kustannukset pysyvät kohtuullisina. Suurin osa TPS:n juniorijoukkueista ei matkusta ulkomaille, kuin ehkä 1-2 kertaa juniorivuosina, mutta ne joukkueet, jotka käyvät useammin, ovat suunnitelleet varainhankinnan hyvin, eikä turnauksiin osallistuminen ole pakollista.

Tässä on esitetty TPS:n kausimaksut pähkinänkuoressa. Summat eivät ole kiveen hakattuja, koska joukkueilla on oma tapansa kerätä kauden maksut. Keskimäärin koko kausi maksaa, ikäkaudesta ja pelattavista sarjoista riippuen, ilman ulkomaan turnauksia, 450-2500€, (sisältäen mm. pelimatkat, SHA:n ja NAG tapahtumat jne.) Osa joukkueista sisällyttää kausimaksuun kaiken mahdollisen, osa vain perustoiminnan ja laskuttaa muut maksut tapahtumakohtaisesti, osa kerää rahaa varainhankinnalla, osa ei lainkaan, mutta se on faktaa, ettei yhdenkään joukkueen toiminta TPS:ssä kustanna 500€/kk:ssa. ?