​Kova taistelu tuotti toivotun lopputuloksen
Naisten edustus Julkaistu: 25.04.2022 09.18

​Kova taistelu tuotti toivotun lopputuloksen

TPS:n naisten edustusjoukkue jatkoi voittoputkeaan hakemalla neljännen peräkkäisen voittonsa kaatamalla KuPS Akatemian maalein 2–0 (0–0). Voitto ei tullut helpolla, vaikka mustavalkoiset hallitsivat ottelun kulkua käytännössä läpi koko ottelun ajan. TPS:n maalit viimeisteli Viivi Spets ja Taru Kalliovaara.

– Hyvät fiilikset pitkästä reissupelistä ja tietysti voittosta. Viime kaudella meillä oli ongelmia näissä pitkissä matkapeleissä, mutta nyt olemme saaneet kauden alkuun pitkistä vieraspeleistä täydet pisteet, TPS:n päävalmentaja Akusti Salonen iloitsi.

Oli tasapainoinen esitys. Aiemmissa on ollut heikkoja hetkiä, nyt niitä ei juurikaan ollut. Prässäsimme hyvin.

Ottelun kuva oli selkeä ensimmäisistä minuuteista lähtien. TPS hallitsi palloa ja vyörytti hyökkäyksiä kerta toisensa jälkeen, kun taas keltapaitainen kotijoukkue KuPS Akatemia keskittyi tiiviiseen puolustamiseen ja vastahyökkäysten hakemiseen.

Vaikka ensimmäinen puoliaika päättyi maalittomaan tasatilanteeseen, kirjattiin laukaukset turkulaisjoukkueen nimiin peräti 9–1 ja kulmapotkutilastokin 6–0. Tilaisuuksia ja mahdollisuuksia maalien tekemiseen oli, mutta tehokkuus ei ollut parhaalla mahdollisella tasolla.

– Ensimmäisellä puoliajalla moni laukaus lähti hieman liian kaukaa, mutta onneksi tilanne korjaantui toisella puoliajalla. Meillä ei ollut avauspuoliajalla riittävästi röyhkeyttä ajaa kohti maalia, Salonen sanoi.

TPS teki kaksi pelaajavaihtoa siirryttäessä toiselle 45-minuuttiselle. Vaihdosta kentälle kirmanneella Viivi Ollonqvistilla oli heti toisen puoliajan käynnistyttyä maalipaikka, mutta riiston jälkeen syntyneestä tilanteesta laukaus viuhui hitusen ohi maalin. Vain seitsemän minuuttia myöhemmin Taru Kalliovaara laukoi ylärimaan, josta pallo putosi alaspäin, muttei pomppinut maaliviivan sisäpuolelle.

Ennen kuin TPS sai maalihanansa auki oli kuopiolaisilla oma hetkensä mennä johtoon. Tunnin kohdalla kuopiolaiset hallitsivat muutaman minuutin ajan ja 64. minuutilla Saga Kaikkonen oli lähellä viedä kotijoukkueen johtoon. TPS:n maalilla varmaotteisesti läpi kamppailun pelannut Inkeri Niemi torjui laukauksen kulmapotkuksi.

– KuPS Akatemialla oli pieni hetkensä, mutta Inkeri piti meidät torjunnallaan ja muutenkin hyvällä tekemisellä meidät pelissä mukana vaikean hetken aikana, Salonen vahvistaa.

Niemen paraatipelastuksesta ei ennättänyt kulua minuuttiakaan, kun TPS siirtyi johtoon. Vasemmalta laidalta rakennetusta hyökkäyksestä Kalliovaara petasi paikan Viivi Spetsille, jonka terävä laukaus viuhui oikean pystytolpan kautta maaliin.

TPS:n toinen maali syntyi vain viisi minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa Jenni Rannus lähetti keskityspallon oikealta laidalta paitsiossa ollut Nelly Lehtilä lopetti pelaamisen ja taustalta tullut Kalliovaara pääsi nostamaan pelivälineen yli kuopiolaisten veräjänvartijan Kiia Tefken. Kalliovaaralla oli vielä yksi paikka lisätä maalisaldoaan, mutta 72. minuutilla syntyneestä tilanteesta laukaus viuhui hitusen ohi maalin.

TPS:n hyvyys perustui vahvaan ja aggressiiviseen prässipelaamiseen, joka mahdollisti moninkertaisten hyökkäysten rakentamisen suhteessa vastustajaan. Ylhäältä tilan ja ajan poisottaminen vastustajalta tuotti halutun tuloksen.

– Prässääminen oli hyvää, mutta ei vielä niin hyvää kuin se voisi olla ja mitä me haluamme sen olla, päävalmentaja muotoili.

Toisella puoliajalla laukaukset kirjattiin TPS:n eduksi 8–1, mutta kulmapotkut menivät KuPS Akatemialle 4–1. TPS:n kausi jatkuu ensi viikon perjantaina 29.4. kello 19 Kupittaa 5:lla

kärkikamppailulla Pallo-Iiroja vastaan. Neljän pelatun ottelun jälkeen TPS jatkaa sarjaa ainoana puhtaan pelin joukkueena.